Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik straciatella"
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1263
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1263
Składniki
Czekoladę posiekaj na małe kawałki. Przesiane mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec powoli wsypując cukier. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Następnie w 2-3 turach wsyp suche , dodaj wodę, wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25-30 min w temp. 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.
Z umytych śliwek usuń pestki, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka, dodaj połowę cukru i 1-2 łyżki wody. Podgrzewaj na małym ogniu ok. 5 min, by zmiękły. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Czekoladę posiekaj. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Do twarogu dodaj pozostały cukier, zmiksuj. Wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj, by nie było grudek. Następnie dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj. Na koniec dodaj śliwki i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszaj łyżką.
Kremem posmaruj pierwszy kawałek ciasta biszkoptowego i przykryj drugim kawałkiem – lekko dociskając. Włóż do lodówki, by masa stężała. Pozostałą śmietankę ubij mikserem na sztywno, w trakcie dodając śmietan-fix i cukier puder. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch ciasta.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 430 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie