Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny torcik, banalny w wykonaniu
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 87
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9006
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 111
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 87
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9006
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 111
Składniki
Szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć, żeby pozostała gęsta papka (ok 200-250g). Zblendować na gładką masę, dolewając olej i sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być puszyste jak biszkopt. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temp. 1870stC, do "suchego patyczka". Upieczone ciasto ostudzić na kratce, przekroić na dwa blaty, przy czym dolny powinien być nieco grubszy. mniejszy blat pokruszyć.
Jogurt połączyć z ostudzoną galaretką. nałożyć masę na tort i zostawić do stężenia