Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik – tęczowy kryształek"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28387
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28387
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Każdą z galaretek rozpuszczam osobno w 1 szklance gorącej wody. Galaretki przelewam do płaskich naczyń, studzę i chowam do lodówki, by całkowicie zastygły. Wtedy każdą kroję w kostkę.
Kefir i śmietanę (powinny mieć temperaturę pokojową) mieszam z cukrem i odstawiam (cukier sam się rozpuści). Tortownicę o średnicy 26 cm smaruję cienką warstwą masła.
Żelatynę rozpuszczam w minimalnej ilości gorącej wody, lekko studzę i jeszcze ciepłą mieszam z masą kefirowo-śmietanową.
Do tortownicy wlewam na dno kilka łyżek masy, aby zakryła dno. Następnie wykładam kostki fioletowej galaretki. Polewam ją kilkoma łyżkami masy śmietanowej. Wykładam niebieskie kostki i polewam kilkoma łyżkami masy. Układam tak samo kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników.
Torcik wstawiam do lodówki na kilka godzin. Dekoruję ubitą śmietaną i posypką.
<strong>Justyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Tina