Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik truskawkowy na jogurcie i mleczku kokosowym. Leciutki i smaczny. Idealny na majówkę.
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 97
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 66
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 57
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 119
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19671
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 97
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 66
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 57
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 119
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19671
Składniki
Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka pokruszyć blenderem na proszek. Masło ropuścić u wymieszać z ciastkami. Masą wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do lodówki.
5 listków żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, następnie odcisnąć i podgrzać aż się rozpuści. Jogurt wymieszać z mleczkiem kokosowym i stopniowo dodawać do żelatyny, cały czas mieszając. Odstawić, aby masa zaczęła lekko tężeć.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować. Kilka odłożyć do dekoracji. 10-15 truskawek pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć na ciasteczkowym spodzie. Delikatnie wylać tężejącą masę jogurtową. Wstawić do lodówki, aby masa całkowicie stężała.
Pozostałe truskawki zmiksować z sokiem cytrynowym i 80g cukru na puree. Polewę wymieszać z 1 łyżeczką cukru waniliowego, dodać puree truskawkowe i całość zagotować. Mieszając lekko ostudzić, potem wyłożyć szybko, ale ostrożnie na masę jogurtową (puree ścina się prawie natychmiast w kontakcie z zimną masą jogurtową). Ponownie wstawić do lodówki.
3 listki żelatyny namoczyć. 2-3 łyżki mleczka kokosowego podgrzać, żelatynę odcisnąć i dodać do mleczka. Resztę mleczka wymieszać z 20g cukru, dodać żelatynę. Ostudzić, aż masa zacznię tężeć. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do mleczka kokosowego. Wymieszać i szprycką z końcówką w kształcie gwiazdki nakładać kleksy. Udekorować truskawkami. Smacznego :)