Torcik truskawkowy:)
Składniki
- Biszkopt:
- jajka, 6
- mąka, szklanka
- cukier, 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- ocet, 1 łyżka
- Do przełożenia;
- kremówka, 0,5 litra
- truskawki, 500 g
- polewa czekoladowa,płatki migdałowe do dekoracji.
- mleczna czekolada rozpuszczona na parze
- galaretka truskawkowa ugotowana w 0,3 l wody
- cukier puder
Składniki
- Biszkopt:
- jajka, 6
- mąka, szklanka
- cukier, 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- ocet, 1 łyżka
- Do przełożenia;
- kremówka, 0,5 litra
- truskawki, 500 g
- polewa czekoladowa,płatki migdałowe do dekoracji.
- mleczna czekolada rozpuszczona na parze
- galaretka truskawkowa ugotowana w 0,3 l wody
- cukier puder

Etapy przygotowania
Oddzielamy białka od żółtek.Roztrzepujemy żółtka,wsypujemy na łyżkę octu łyżeczkę proszku do pieczenia i gdy zacznie musować dodajemy do żółtek i roztrzepujemy.Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę dodajemy stopniowo żółtka.Przesiewamy małymi porcjami mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszamy,wylewamy na tortownicę (28 cm) uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 40-50 min w temp.180st.
Ubijamy kremówkę z dodatkiem cukru pudru i dodajemy rozdrobnione truskawki.Wlewamy tężejącą galaretkę.
Biszkopt dzielimy na 3 części i przekładamy masą.
Dekorujemy wedle uznania:) Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 619
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 619



Składniki
- Biszkopt:
- jajka, 6
- mąka, szklanka
- cukier, 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- ocet, 1 łyżka
- Do przełożenia;
- kremówka, 0,5 litra
- truskawki, 500 g
- polewa czekoladowa,płatki migdałowe do dekoracji.
- mleczna czekolada rozpuszczona na parze
- galaretka truskawkowa ugotowana w 0,3 l wody
- cukier puder
Oddzielamy białka od żółtek.Roztrzepujemy żółtka,wsypujemy na łyżkę octu łyżeczkę proszku do pieczenia i gdy zacznie musować dodajemy do żółtek i roztrzepujemy.Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę dodajemy stopniowo żółtka.Przesiewamy małymi porcjami mąkę do masy jajecznej i delikatnie mieszamy,wylewamy na tortownicę (28 cm) uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 40-50 min w temp.180st.
Ubijamy kremówkę z dodatkiem cukru pudru i dodajemy rozdrobnione truskawki.Wlewamy tężejącą galaretkę.
Biszkopt dzielimy na 3 części i przekładamy masą.
Dekorujemy wedle uznania:) Smacznego.
Dziękuję Morwa.
Rozpuszczam czekoladę na parze i maczam w niej połówki truskawek:) Gotowe:)
Ślicznie wyglądają te truskaweczki w koło tortu - napisz jak się robi takie truskawki.
Pyszne... ;d
Torcik wygląda bardzo smakowicie....mniam :)