Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik truskawkowy z pistacjami"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 92
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1178
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 92
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3330
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1178
Składniki
Ubij pianę z białek i cukru. Przełóż żółtka i jeszcze chwilkę ubijaj. Dodaj przesianą mąkę z tartymi orzechami oraz olej. l Gotowe ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Piecz w nagrzanym piekarni- ku w temperaturze 170 °C ok. 40 minut. Gdy się upiecze, poczekaj, aż wystygnie i wyjmij.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Kwaśną śmietanę połącz z cukrem zwykłym, wanilinowym, posiekanymi pistacjami i ubitą śmietaną. Namocz żelatynę w 80 ml zimnej wody i stale mieszając, podgrzej prawie do punktu wrzenia. Gorącą żelatynę wlej do przygotowanego kremu i dobrze wymieszaj.
Tortownicę wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem. Na dnie połóż ciasto i wlej krem. Wygładź powierzchnię i wstaw ciasto do lodówki do stężenia na około 4 godziny.
Zdejmij tortownicę, a boki tortu obsyp pistacjami. Na wierzchu ułóż pokrojone na ćwiartki truskawki. Galaretkę przygotuj wg instrukcji, posmaruj nią truskawki i posyp pistacjami. Poczekaj, aż tort stężeje. Czas przygotowania: 70 minut
Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 235 kcal.Źródło: Na żywo