Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowe ciasto przełożone bitą śmietaną i polane czekoladą.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 56
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 663
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1682
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 365
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 56
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 663
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1682
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 365
Składniki
Masło rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając połowę cukru. żółtka utrzeć z resztą cukru. Połączyć obie masy, dodać suche, przesiane składniki (mąkę i kakao) oraz masło. Wylać do natłuszczonej tortownicy, piec 30 min w 180 stopniach.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Zelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i połączyć z śmietaną. Ciasto podzielić na 2 blaty, nasączyć wiśniówką rozpuszczoną w przegotowanej wodzie (w proporcji pół na pół). Na Jeden blat ciasta nałożyć krem (zostawiając 5 łyżek do dekoracji), przykryć drugim blatem.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Udekorować wierzch ciasta czekoladą, bitą śmietaną i wiśniami z zalewy.