Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowe ciasto przełożone bitą śmietaną i polane czekoladą.
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 73
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 243
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 247
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 73
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 243
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 247
Składniki
Masło rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając połowę cukru. żółtka utrzeć z resztą cukru. Połączyć obie masy, dodać suche, przesiane składniki (mąkę i kakao) oraz masło. Wylać do natłuszczonej tortownicy, piec 30 min w 180 stopniach.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Zelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i połączyć z śmietaną. Ciasto podzielić na 2 blaty, nasączyć wiśniówką rozpuszczoną w przegotowanej wodzie (w proporcji pół na pół). Na Jeden blat ciasta nałożyć krem (zostawiając 5 łyżek do dekoracji), przykryć drugim blatem.
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Udekorować wierzch ciasta czekoladą, bitą śmietaną i wiśniami z zalewy.