Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z agrestem i bezą"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 98
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31251
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 98
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31251
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Agrest oczyść, opłucz i włóż do garnka. Dodaj 150 ml soku, 50 g cukru, cynamon i skórkę z cytryny. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną połącz z resztą soku i wlej do agrestu. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Potem odstaw, usuń skórkę z cytryny i cynamon.
Posiekane orzechy zrumień na patelni. Wymieszaj je z mąką pszenną, 200 g cukru i cukrem wanilinowym. Dołóż pokrojone masło. rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka schłódź, a żółtka dodaj do ciasta i zagnieć kruszonkę. Przygotuj tortownicę. Rozsyp 3/4 kruszonki i dociśnij. Na tym rozsmaruj masę z agrestu i posyp resztą kruszonki. Piecz 40 minut w temperaturze 175 °C.
Białka ubij z sokiem z cytryny i resztą cukru. Ciasto wyjmij z pieca i wyłóż na nie masę be zową, formując kopułę. Posyp płatkami orzechów i piecz jeszcze 15 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i ozdób melisą. Czas przygotowania: 95 minut.
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 310 kcal.Źródło: Na żywo