Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik z musem truskawkowym"
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 237
Polecam.
Odsłon: 336
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 237
Polecam.
Odsłon: 336
Składniki
Ciastka pokrusz w malakserze. Masło stop, przestudź i wymieszaj z okruchami. Spód tortownicy wylep przygotowaną masą. Dociśnij i wstaw do lodówki na 30 minut.
Łyżeczkę żelatyny wymieszaj z kilkoma łyżeczkami zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Umyj i oczyść 350 g truskawek. Zmiksuj je i przetrzyj przez sito. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz z łyżką cukru i większą porcją musu (2/3). Namocz resztę żelatyny, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając.
Śmietankę ubij. Mascarpone utrzyj z twarogiem, 75 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodaj resztę musu, rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietankę.
Połowę masy serowej wyłóż na przygotowany spód. Następnie wylej połowę musu z truskawek. Obie masy lekko przemieszaj. Wyłóż resztę masy serowej i pozostały mus. Znów przemieszaj, by powstał marmurkowy wzorek. Schłódź.
Polewą posmaruj do połowy 3 truskawki. Resztę częściowo pokrój, częściowo zmiksuj. Ozdób sernik musem, kawałkami owoców i tymi w polewie. Czas przygotowania: 45 minut.
Cena porcji: ok. 7 zł. Kalorie: porcja 410 kcal.Źródło: Na żywo