Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik z wiśniami i amaretto"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5232
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 807
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11630
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5034
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1280
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5232
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 807
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11630
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5034
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1280
Składniki
Wiśnie wydrylować. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Zimne mleko wymieszać z rozkłóconymi jajkami i olejem.
Płynne ciasta dodać do sypkich, całość zmiksować, wymieszać z osączonymi wiśniami oprószonymi mąką ziemniaczaną.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec ok. 50 min (sprawdzić patyczkiem, czy suchy).
Na krem: 100 ml mleka wymieszać z oboma rodzajami mąki, resztę mleka zagrzać, dodać to z mąką, gotować, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć na puch. Lekko ostudzony budyń zmiksować z rozbełtanymi żółtkami, dodając masło i likier.
Ciasto wystudzić, wyjąć z formy, przekroić w poprzek, przełożyć schłodzonym kremem. Krem rozsmarować też na wierzchu. Ozdobić.
ok. 75 minutŹródło: Twoje Imperium