Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik z ziarenkami maku i pomarańczami"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 32
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 172
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 32
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 172
Składniki
Z każdego biszkopta odetnij dwucentymetrowy kawałek. Część biszkoptów ustaw wokół brzegu tortownicy, resztę pokrusz. Okruszki wymieszaj z masłem. Dno formy wylep powstałą masą i schładzaj ok. 15 minut.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i poczekaj, aż spęcznieje. Potem rozpuść ją, podgrzewając na małym ogniu. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym. Kremówkę ubij i połącz z masą serową. Wsyp mak i wymieszaj całość z żelatyną. Tężejącą masę przełóż do formy i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Pomarańcze sparz i pokrój w plastry. W garnku zagotuj 150 ml soku z brązowym cukrem i drugim cukrem wanilinowym. Dołóż marmoladę i wlej likier. Wymieszaj i włóż pomarańcze. Gotuj całość 10 minut.
Mąkę ziemniaczaną połącz z resztą soku z pomarańczy.
Wlej do gotującej się masy owocowej. Mieszając, gotuj jeszcze 2 minuty. Wystudzoną masę z pomarańczami wyłóż i rozsmaruj na wierzchu torciku.
Czas przygotowania: 75 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł Kalorie: porcja. 370 kcal.Źródło: Na żywo