Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 175
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 67
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 641
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 273
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 175
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 67
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 641
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 273
Składniki
BIszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Borówki obsypac delikanie mąką i wyłożyć na wierzch biszkoptu. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Upiec takie same trzy biszkopty
Masa do przełożenia blatów : 400 ml schłodzonej śmietany ubić na sztywno, dodać pod koniec ubijania cukru pudru (1/2 szklanki- można więcej lub mniej w zależności o upodobań do słodkości ;) Do ubitej śmietany dodać serki mascarpone, zmiksowac do połączenia składników.
wystudzone blaty wyłożyć powstałym kremem, boki i wierzch tortu również.
Masa do dekoracji tortu: Białka umieścić w misie miksera wraz ze szczyptą soli. W garnku zagotować wodę i postawić na nim misę z białkami, ubijać chwilę. Dosypać cukier. Ubijać trzepaczką lub widelcem do momentu aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to rozcierając masę między palcami- ziarenka cukru nie powinny być wyczuwalne). Potrwa to kilka minut. Jeśli białka z cukrem mocno się zagrzały, odstawić je na chwilę, by trochę przestygły Misę z masą umieścić w mikserze i końcówką do ubijania białek, ubijać przez około 10 minut, aż masa będzie bardzo gęsta i zimna. Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać masło, cały czas miksując. Może się zdarzyć, że po jakimś czasie czasie ubijania masa stanie się rzadsza i będzie wyglądała na zważoną. TO NIC ZŁEGO. Po kilku minutach dalszego miksowania, krem zgęstnieje i będzie gotowy. O tym, że krem jest gotowy poinformuje Was charakterystyczne mlaskanie o ścianki miksera.
Róże: Gotowy krem przełóż do tzrech miseczek, do dwóch dodaj barwnik różowy, do jednej więcej do drugiej mniej. Rękaw cukierniczy/woreczek z dużą tylką w kształcie otwartej gwiazdy napełnić ciemnoróżowym kremem i zaczynając od najniższej warstwy tortu pokryć go dookoła rzędem róż. Różę robi się w następujący sposób: obrać sobie punkt, który będzie środkiem różyczki, trzymając tylkę prostopadle do boku tortu wycisnąć w tym miejscu trochę kremu, a następnie zatoczyć dookoła niego koło. Woreczek umyć lub wymieniamy na nowy i napełnić go kremem jasnoróżowym. Bezpośrednio nad warstwą ciemnoróżowych róż utworzyć rząd jasnoróżowych. W związku z tym, iz tego koloru dość sporo mi zostało postanowiłam również nim wypełnić srodek tortu. Ponownie umyć woreczek lub zmienić na nowy i napełnić go jasnym kremem (bez barwnika) i tworzyć kolejne różyczki. Ps. ja również użyłam barwnika do biszkoptu w ten sposób miałam bodobne kolory ciasta wewnątrz i na zewnątrz ;)