Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort ajerkoniakowy"
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 7
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 10
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 95
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 35
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 7
Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kre...
Odsłon: 10
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 95
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 35
Składniki
ok. 90 minut
Masło utrzeć z solą, cukrem i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dolać 100 ml ajerkoniaku.
Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35-40 minut. Ciasto studzić 10 minut w tortownicy, potem wyjąć i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Ubić 50 dag śmietany z pozostałymi torebkami cukru wanilinowego. Ubitą śmietanę wymieszać z posiekaną gorzką czekoladą. Placek ponownie ułożyć na spodzie tortownicy. Rozsmarować na nim krem śmietanowy. Polać resztą ajerkoniaku. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Pozostałą śmietanę ubić, przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką-dużą gwiazdką. Zdjąć obręcz tortownicy, boki tortu obsypać wiórkami czekoladowymi. Na wierzchu – wokół brzegu wycisnąć przez szprycę ozdobną falę z bitej śmietany. Tort udekorować czekoladowymi ozdobami i posypać posiekanymi pistacjami.
Aby przekonać się, czy śmietana jest dobrze ubita, należy przeciągnąć po jej wierzchu łyżką. Powstały rowek natychmiast powinien się wyrównać.Źródło: Życie na gorąco