Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort ajerkoniakowy z bezową koroną"
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4925
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4925
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Blaty: masło utrzyj na puszystą masę z solą, skórką z cytryny oraz cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno domieszaj jajka, a następnie żółtka i śmietanę (dodawaj po łyżce). Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy, dobrze wymieszaj mikserem.
Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz godzinę. Gotowe ciasto studź 10 minut w tortownicy. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto rozetnij na 2 blaty.
Masa bezowa: białka ubij na sztywno z sokiem z cytryny. W czasie ubijania porcjami dodaj cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, przełóż ją do szprycy cukierniczej z małym otworkiem. Jeden blat ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wyciśnij na niego - jedna obok drugiej - bezowe rozetki z ostrymi czubkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. i ustawionego na funkcję grillowanie. Piecz, aż beziki dobrze się wysuszą i lekko zrumienią.
Krem: z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Wystudź go. Potem utrzyj z masłem roślinnym na puszysty krem. W czasie ucierania małymi porcjami wlej ajerkoniak. Odłóż trochę kremu do dekoracji. Resztę rozsmaruj na spodnim placku. Przykryj blatem z koroną bezową.
Ciastka bezowe posmaruj odłożonym kremem i przyklej wokół boku tortu. Wierzch posyp srebrnymi cukrowymi perełkami. Ciasto schładzaj 3 godziny.
ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie tortu 3 godziny. 1 porcja 440 kcalŹródło: Tina