Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypróbować likier z kwiatów akacji. To będzie rarytas, bo u nas robinie nie kwitną każdego roku, więc trzeba korzystać z okazji. Okazuje się, że jego wykonanie jest bardzo proste! Liczę na otrzymanie aromatycznego, lekko słodkiego i niezbyt mocnego trunku. Mam nadzieję, że zachowa się w nim upojny zapach akacjowych kwiatków.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 741
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 737
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 421
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 741
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 737
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 421
Składniki
4-litrowy słój przynajmniej w połowie wypełnij kwiatami akacji oderwanymi od szypułek.
W dużym garnku ugotuj syrop z dwóch litrów wody i 1,5 kg cukru lub jasnego miodu, a następnie pozostaw do wystudzenia.
Dwie cytryny umyj dokładnie i pokrój w plasterki (ze skórką), pozbywając się pestek.
Dodaj cytryny do słoja z akacją. Zalej wszystko wystudzonym syropem.
Zakręć słoik. Przez kolejnych 10 dni codziennie odkręcaj słoik i mieszaj syrop stalową (oczywiście ze stali nierdzewnej) lub wyparzoną drewnianą łyżką.
Po 10 dniach odcedź kwiaty (wyrzuć je na kompost, a nie do śmietnika albo nastaw ocet). W ten sposób uzyskasz aromatyczny syrop akacjowy.
Do całości lub części syropu dodaj spirytus, dopasowując moc trunku do własnych upodobań smakowych.
Ja postanowiłam dodać spirytus tylko do części syropu, bo chcę wypróbować też sam syrop akacjowy. Jeszcze nie teraz, bo na razie syrop wyciąga smak i aromat z kwiatów. Tę część bez spirytusu, czyli syrop z kwiatów akacji, na wszelki wypadek zapasteryzuję w małych słoiczkach lub butelkach. Bo nie chcę, aby coś się zepsuło, przecież nic nie może się zmarnować.
Smacznego!