Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny na świąteczny stół. Zapraszam na www.domowe-wypieki.com!
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4150
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 58
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4150
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 58
Składniki
Blaty amoniakowe Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, anyż oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Ciasto wyrobić i schłodzić w lodówce co najmniej 5h. Ciasto podzielić na 5 równych części, najlepiej zważyć. Blaty piec na spodzie tortownicy, bez obręczy. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy blaszki. Formę natłuścić, przełożyć rozwałkowane ciasto. Piec w temperaturze 200 st. C. 8-9 minut. Ciasto ma być lekko zrumienione. Studzić na kratce. W taki sam sposób upiec kolejne 4 blaty ciasta.
Krem Jajka ubić na parze: do większego garnka wlać wodę (ok. 1/4 objętości garnka) i zagotować. Do mniejszego garnka lub metalowej miski wbić jajka, wsypać cukier oraz nasiona laski wanilii. Mniejszy garnek/miskę położyć na dużym garnku, ale tak, aby spód nie stykał się z gotującą wodą (naczynie z jajkami nie może do niego wpaść!). Zmniejszyć ogień i ubijać jajka trzepaczką lub mikserem na puszystą masę. Gdy masa zgęstnieje i będzie pulchna, zdjąć garnek z jajkami i ubijać dalej, aby masa lekko przestygła. Masę jajeczną odłożyć na bok, aby całkowicie ostygła. Masło utrzeć mikserem i stopniowo dodawać po łyżce ostudzonej masy jajecznej. Gotowy krem wstawić na 30 minut do lodówki. Blaty amoniakowe przełożyć kremem, nie smarować boków oraz wierzchu torta. Ciasto schłodzić w lodówce min. 2h.
Domowa polewa czekoladowa Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia, dodać kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, wymieszać. Lekko ostudzić i polać schłodzonego torta. Włożyć ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje na 2 i 3 dzień, kiedy balaty amoniakowe zmiękną. Smacznego!