Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort ananasowo-kokosowy"
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37687
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3667
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 29
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37687
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3667
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 29
Składniki
Wiórki namocz w mleku, odstaw, po 20 minutach odsącz. Jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody. Ubij, sypiąc cukier. Pianę połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej. Dodaj wiórki i wymieszaj. Formę wyłóż pergaminem i wylej ciasto. Piecz 25 minut w temperaturze 175° C, potem studź chwilę w tortownicy.
Zdejmij obręcz. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw, aby spęczniała. Ciasto rozkrój na 3 blaty. Jeden ułóż w formie.
Ananasy odsącz, zalewę zostaw. Płaty ciasta skrop 3 łyżkami zalewy. Na cieście ułóż 5 krążków ananasa, 4 pokrój.
Spęczniałą żelatynę rozpuść podgrzewając, połącz ze szklanką zalewy z ananasów, odstaw. Ubij śmietanę z 2 pojemników z cukrem wanilinowym. Gdy galaretka stężeje, dodaj bitą śmietanę oraz pokrojone ananasy.
Połowę kremu rozsmaruj na cieście. Przykryj drugim płatem i ułóż 5 krążków ananasa. Wyłóż resztę kremu, przykryj ostatnim płatem. Wstaw do lodówki.
Resztę śmietany ubij z cukrem. Posmaruj wierzch i boki tortu bitą śmietaną. Obsyp krokantem i ozdób ananasem.
Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 330 kcalŹródło: Na żywo