Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort ananasowy"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8698
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4683
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8698
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10318
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4683
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec stopniowo dodawaj obie mąki, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz około 40 min w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na 3 blaty.
Ananasy osącz z zalewy i pokrój w kostkę. Do syropu ananasowego dolej tyle wody, aby otrzymać pół litra płynu. Do 1 szklanki płynu dodaj proszek budyniowy, wymieszaj. Resztę syropu zagotuj, gdy zacznie wrzeć wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Miękkie masło utrzyj na puch. Następnie wciąż miksując dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaj ananasy, wymieszaj. Kawę rozpuść w 1 szklanki wrzącej wody. Gdy przestygnie wlej spirytus. Tak przygotowanym ponczem nasącz dwa blaty biszkoptowe, posmaruj je kremem budyniowo-ananasowym i przykryj trzecim blatem.
Do miski włóż białka i cukier. Na garnku z wrzącą wodą postaw miskę z białkami (jej dno nie powinno stykać się z wodą). Mieszaj trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Przestudź. Następnie białka ubijaj mikserem 10-15 min, aż do uzyskania sztywnej i lśniącej piany. Tort posmaruj ubitymi białkami. W pianę na wierzchu włóż palce i delikatnie ciągnąc ku górze uformuj kolce. Boki i wierzch tortu opal specjalnym palnikiem gazowym do cre` me brulée (można go kupić w internecie za kilkanaście złotych).
60 minut Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie