Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort ananasowy"
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 185
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 493
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 314
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4413
Z domowego pieczywa tym razem polecam grahamki. Lekkie, smaczne bułeczki, któ...
Odsłon: 185
Boczek w Anglii, czy to surowy, czy wędzony jest bardzo słony i trzeba wybrać...
Odsłon: 493
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 314
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4413
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec stopniowo dodawaj obie mąki, delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz około 40 min w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na 3 blaty.
Ananasy osącz z zalewy i pokrój w kostkę. Do syropu ananasowego dolej tyle wody, aby otrzymać pół litra płynu. Do 1 szklanki płynu dodaj proszek budyniowy, wymieszaj. Resztę syropu zagotuj, gdy zacznie wrzeć wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Miękkie masło utrzyj na puch. Następnie wciąż miksując dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodaj ananasy, wymieszaj. Kawę rozpuść w 1 szklanki wrzącej wody. Gdy przestygnie wlej spirytus. Tak przygotowanym ponczem nasącz dwa blaty biszkoptowe, posmaruj je kremem budyniowo-ananasowym i przykryj trzecim blatem.
Do miski włóż białka i cukier. Na garnku z wrzącą wodą postaw miskę z białkami (jej dno nie powinno stykać się z wodą). Mieszaj trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Przestudź. Następnie białka ubijaj mikserem 10-15 min, aż do uzyskania sztywnej i lśniącej piany. Tort posmaruj ubitymi białkami. W pianę na wierzchu włóż palce i delikatnie ciągnąc ku górze uformuj kolce. Boki i wierzch tortu opal specjalnym palnikiem gazowym do cre` me brulée (można go kupić w internecie za kilkanaście złotych).
60 minut Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie