Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort bezowy z masą kakaową"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 276
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 281
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 49
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 57
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 276
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 281
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 49
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 57
Składniki
Mocno schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, partiami dosypuj 10 dag cukru kryształu. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
Cukier puder wymieszaj w osobnej miseczce razem z drobno posiekanymi orzechami laskowymi. Dodaj do piany. Jeszcze chwilę ubijaj.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Narysuj na nim 3 okręgi o średnicy 22 cm, wypełnij je ubitą pianą. Piecz blaty bezowe ok. 50 minut w temp. 150 st. Następnie wyłącz piekarniki i dosusz bezy przy uchylonych drzwiczkach.
Kremówkę zagotuj razem z resztą cukru kryształu oraz z kakao. Zdejmij z ognia, wystudź, a potem wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.
Wysuszone blaty bezowe przełóż powstałą masą kakaową. Na wierzchu rozłóż opłukane i osuszone truskawki (lub inne owoce).
12 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 220 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety