Sprawdzony przepis na "Tort biszkoptowy z czekoladowymi wiórkami"
Tort biszkoptowy z czekoladowymi wiórkami
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru
- opak. cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- po 200 g masła i śmietanki 36 proc
- budyń śmietankowy
- 1/4 l mleka
- konfitura
- czekolada do dekoracji
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru
- opak. cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- po 200 g masła i śmietanki 36 proc
- budyń śmietankowy
- 1/4 l mleka
- konfitura
- czekolada do dekoracji
Etapy przygotowania
Wyłóż tortownicę (śr. 24 cm) papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka posól i ubij, dodając cukier (także waniliowy). Na koniec dodaj żółtka. Przesiej mąkę. Dodaj ją wraz z proszkiem do pieczenia do białkowej masy. Wymieszaj, przełóż do tortownicy. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C, po czym wystudź i przekrój na 3 równe blaty.
Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Białą czekoladę rozpuść w śmietanie w kąpieli wodnej. Ostudź i ubij na sztywno. Utrzyj masło, stopniowo dodaj budyń i śmietanę.
Ułóż blaty jeden na drugim, przełóż konfiturą i kremem. Posmaruj tort kremem dookoła. Schłodzoną czekoladę (np. po 100 g białej i gorzkiej) zetrzyj na tarce wiórki, udekoruj nią tort.
Czas przygotowania: 2 godziny (plus 3 godziny chłodzenia) • 12 porcji • 320 kcal/porcja • koszt: 2,50 zł/porcja.Źródło: Olivia
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
- Impreza
- Amerykańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 166
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 291
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 63
Ostatnio komentowane przepisy
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
- Impreza
- Amerykańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 166
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 291
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 63
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru
- opak. cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g białej czekolady
- po 200 g masła i śmietanki 36 proc
- budyń śmietankowy
- 1/4 l mleka
- konfitura
- czekolada do dekoracji
Wyłóż tortownicę (śr. 24 cm) papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Białka posól i ubij, dodając cukier (także waniliowy). Na koniec dodaj żółtka. Przesiej mąkę. Dodaj ją wraz z proszkiem do pieczenia do białkowej masy. Wymieszaj, przełóż do tortownicy. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C, po czym wystudź i przekrój na 3 równe blaty.
Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Białą czekoladę rozpuść w śmietanie w kąpieli wodnej. Ostudź i ubij na sztywno. Utrzyj masło, stopniowo dodaj budyń i śmietanę.
Ułóż blaty jeden na drugim, przełóż konfiturą i kremem. Posmaruj tort kremem dookoła. Schłodzoną czekoladę (np. po 100 g białej i gorzkiej) zetrzyj na tarce wiórki, udekoruj nią tort.
Czas przygotowania: 2 godziny (plus 3 godziny chłodzenia) • 12 porcji • 320 kcal/porcja • koszt: 2,50 zł/porcja.Źródło: Olivia