Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28448
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28448
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Biszkopt jasny: Oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Przesiać przez sito mąkę przenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać powoli gorącej wody. Składniki dokładnie i delikatnie wymieszać. Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Biszkopt piec w tej temperarurze 20-25 min. i pozostawić do wystygnięcia.
Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przenną i ziemniaczą oraz proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej. Następnie dodać zimniej wody i dokładnie wymieszać. Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem opsypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Biszkopt piec w tej temperaturze 20-30 min. Pozostawić do wystudzenia.
Krem chałwowy: Do 250 ml. mleka dodać 5 żółtek. Przesiać budyń i mąkę. Dodać do mleka. Wymieszć dokładnie. Do drugiej połowy mleka dodać cukier i cukier wanilinowy, zagotować. Do wrzącego mleka dodać powoli masę jajeczną, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień mieszać budyń aż zgęstnieje. Pozostawić do wystudzenia. Utrzeć masło na biały puch. Do masła dodać chałwę i dokładnie wymieszać. Do masy porcjami dodać budyń i dokładnie wymieszać.
Krem czekoladowy: Do 250 ml. mleka dodać 5 żółtek. Przesiać przez sito mąkę i budyń. Dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Do drugiej połowy mleka dodać cukier i cukier wanilinowy. Zagotować mleko, a następnie dodać powoli masę jajeczną, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i mieszać do zgęstnienia masy. Pozostawić do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Poczekać aż trochę ostygnie. Masło utrzeć na biały puch, dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać. Następnie do masy dodajemy porcjami budyń i dokładnie mieszamy.
Pącz: Do wody wciskamy sok z całej cytryny dodajemy cukier i wódkę, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Blaty kroimy na pół. Nasączamy pączem. Na jasną połowę blatu nakładamy masę czekoladową. Następnie układamy ciemny blat i nakładamy krem chałwowy. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Tort przystrajamy według uznania.