Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort Charlotte"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 105
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31260
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 105
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31260
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 408
Składniki
Z podłużnych biszkoptów z jednej strony zetnij końcówki. 5 dag czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i zanurz w niej zaokrąglone końcówki biszkoptów. Dno tortownicy wyłóż okrągłymi biszkoptami, boki podłużnymi (czekoladą do góry).
Żelatynę zalej 1 szklanki wrzącej wody i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw, by przestygła. Do miski włóż serek, dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. 400 ml schłodzonej śmietanki ubij na sztywno. Na koniec, nie przerywając miksowania, cienką strużką wlej przestudzoną żelatynę. Śmietankę przełóż do serka i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na biszkopty, wstaw do lodówki do stężenia.
15 dag czekolady rozpuść w kąpieli wodnej a następnie przestudź. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno. Na koniec, nie przestając miksować, stopniowo wlej przestudzoną czekoladę. Wylej na stężoną masę serowo-śmietanową. Wstaw do lodówki na całą noc. Tuż przed podaniem tort udekoruj pozostałą czekoladą startą na tarce lub obieraczką do warzyw oraz listkami świeżej mięty.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie