Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort Czarny Las"
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1490
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 233
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 242
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 234
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8090
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1490
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 233
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 242
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 234
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8090
Składniki
Krok 1
Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kakao przesiej z mąką. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dodając po łyżce cukier. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce żółtka i kakao z mąką. Ciasto wlej do formy i piecz ok. 40 min w 170oC do suchego patyczka. Po upieczeniu uderz formą o blat. Ostudź, pokrój.
Krok 2
Czekoladę schłodź, po czym skrobaczką do warzyw lub nożykiem do sera zetrzyj na duże wiórki (możesz też zrobić mniejsze, na tarce). Konfiturę wymieszaj z likierem (mrożone wiśnie rozmroź). W rondelku zagotuj 1/4 szkl. wody, odstaw z ognia i wrzuć żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści i ostudź.
Krok 3
Mocno schłodzoną kremówkę ubij z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksuj z ostudzoną, ale płynną żelatyną. Na tacy lub desce ułóż pierwszy blat tortu, odłóż 2 łyżki konfitury, a resztę podziel na trzy. 1/3 konfitury rozsmaruj na blacie, ułóż 1/3 owoców i przykryj 1/4 sztywnej kremówki. Połóż drugi blat, rozsmaruj ponownie konfiturę, połóż owoce i 1/4 bitej śmietany.
Krok 4
Tak przygotowane warstwy tortu przykryj trzecim blatem, posmaruj konfiturą, połóż resztę owoców i śmietanę. Na tym umieść ostatni blat, posmaruj odłożoną konfiturą. Cały tort wysmaruj resztą śmietany (do dekoracji możesz użyć szprycy) i ostrożnie oklej wiórkami z czekolady. Udekoruj owocami, np. kandyzowanymi wiśniami lub wiśniami w likierze. Wstaw do lodówki (tort powinien być dobrze schłodzony).Źródło: Świat kobiety