Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort czekoladowo-śliwkowy"
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 698
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16828
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 127
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 698
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16828
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 127
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Temperatura pieczenia 180°C. Forma o śr. ok. 26 cm
Śliwki zalać wódką, odstawić do spęcznienia na kilka godzin. Wódkę zlać, odłożyć do nasączenia biszkoptu.
Ciasto: mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Jajka ubić z cukrem. Dodać sypkie . Wymieszać.
Biszkopt przelać tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec 35 minut w 180 st.
Krem: żółtka i jajka ubić z cukrem na parze. Kiedy masa zrobi się gęsta i puszysta, zdjąć ją z ognia.
Czekoladę posiekać, wrzucić do masy jajecznej. Wystudzić. Następnie dodać Kostkę do pieczenia Kasia. Wymieszać.
Polewa: Kostkę do pieczenia Kasia i czekoladę stopić razem. Biszkopt przekroić na 2 blaty. Skropić je wódką. Przełożyć kremem. Na wierzchu tortu ułożyć nasączone wódką śliwki. Tort polać przygotowaną polewą.Źródło: Tina