Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort czekoladowo-wiśniowy"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5345
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5345
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11777
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Masło utrzyj z 12 dag cukru, solą oraz 1 torebką cukru waniliowego. Kiedy masa będzie jasnokremowa, kolejno domieszaj 3 jajka. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Porcjami połącz z masą maślaną. Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm) wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wierzch wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez 40 minut. Upieczony spód ostrożnie wyjmij z tortownicy. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubij na sztywno. Czekoladę posiekaj, stop. Pozostałe jajka ubij w kąpieli wodnej z resztą cukru i drugim cukrem waniliowym. Dodaj wiśniówkę. Kiedy masa jajeczna będzie już gęsta i jasnokremowa, zdejmij ją z kąpieli wodnej, porcjami – na przemian – domieszaj stopioną czekoladę oraz bitą śmietanę.
Zimne ciasto rozetnij na 2 placki. Jeden blat ułóż na spodzie tortownicy. Trochę kremu czekoladowego odłóż do posmarowania tortu. Połowę pozostałego kremu rozsmaruj na placku w formie. Posyp wiśniami. Przykryj resztą kremu i drugim blatem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy. Wierzch i bok ciasta posmaruj resztą kremu. Schładzaj jeszcze 3 godziny. Udekoruj polewą czekoladową i ozdobami cukierniczymi z czekolady.Źródło: Naj