Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort czekoladowy"
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Z białek i niepełnej szklanki cukru ubij pianę. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Obie masy wymieszaj z mąką i olejem. Ciasto przełóż do tortownicy, piecz 45 minut w 160 stopniach. Pozostaw w formie do przestudzenia, przekrój ciasto na 3 blaty.
Z mleka, reszty cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Mieszaj tak długo, aż wystygnie. Dodaj pokrojone na kawałki masło, utrzyj gładki krem. Czekoladę rozpuść, wymieszaj z 3/4 porcji kremu. Przełóż upieczone blaty (część kremu czekoladowego odłóż do ozdoby). Boki tortu posmaruj jasnym kremem, posyp wiórkami i ozdób cukrowymi jajeczkami.
Z papieru wytnij szablon zająca. Połóż na wierzchu tortu, posyp kakao. Tort ozdób pozostałym kremem czekoladowym. Wstaw do lodówki, aby się schłodził.
Czas ok. 70 min; porcja – 360 kcal, cena 1,30 zł.
Masło na krem budyniowy przed ucieraniem powinno być ogrzane do temperatury pokojowej. Zbyt twarde będzie wyjątkowo trudne do zmiksowania, a do tego po wymieszaniu z budyniem może się zwarzyć.
Tort najwygodniej pokroisz szerokim nożem maczanym w gorącej wodzie.Źródło: Świat kobiety