Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oryginał tortu jadłam kilka razu w cukierni Sowy. Postanowiłam spróbować sama go upiec ... Według mnie jest lepszy od oryginału :-) Znika w okamgnieniu. Przepyszny tort - połączenie słodkiej bezy, karmelowego kremu i bakalii ... genialny :-)
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 115
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 57
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 115
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1009
Składniki
Blaty bezowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blaszkę do piekarnika wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Jeśli nie zmieszczą się na jednej blasze, można przygotować dwie. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać ocet i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać łyżką. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. Jeżeli bezy pieczone są na dwóch osobnych blaszkach jedną wstawiamy na środkowy poziom, drugą na najniższy poziom piekarnika. W czasie suszenia blatów należy zmieniać poziomy co ok. 15 min. Blaty bezowe można upiec 2 dni przed przygotowaniem tortu i przechowywać je w suchym miejscu przykryte ręcznikami. Krem: Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone zmiksować z masą kajmkową na gładką masę. Śmietankę ubić na sztywno. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając łyżką. Dodać bakalie i wymieszać. Na talerzu lub paterze położyć jeden blat bezowy, delikatnie wyłozyć krem, rozsmarować, przykryć drugim blatem i wstawic do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem tort posypać cukrem pudrem zmieszanym z kakao, udekorować orzechami lub daktylami. Smacznego :-) P.s. Gotowy tort przechowywać w lodówce. Beza nie mięknie nawet po 3 dniach.