Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy w pełni , dziś proponuję tort owocowy. Taki prezent dla koleżanki Joli.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 54
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 52
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 37
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2222
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 54
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 52
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 37
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2222
Składniki
1. Biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę. Kiedy masa będzie bardzo gęsta, dodajemy przesianą mąkę. Lekko mieszamy wszystkie składniki , na koniec wlewamy 1 łyżeczkę oleju. Wylewamy ciasto do przygotowanej tortownicy ( 21 cm.) Pieczemy w 180 C około 50-60 minut. Masa truskawkowa. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy. Opłukane truskawki blendujemy , po łyżce dodajemy serek truskawkowy , dokładnie mieszamy. Na koniec powoli wlewamy ostudzoną galaretkę. Masa kiwi. Obrane kiwi kroimy w drobną kosteczkę i kilka minut lekko dusimy , często mieszając. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę kiwi. Studzimy. 2. Biszkopt przecinamy na trzy części. Pierwszy płat biszkoptu lekko nasączamy ponczem z herbaty , cukru i cytryny. Zakładamy obręcz z tortownicy i nakładamy masę truskawkową. Mnie trochę zostało, to wykorzystałam do deseru. Nakładamy drugi blat ciasta , nasączamy i wykładamy masę z kiwi. Całość przykrywamy trzecim blatem , nasączamy i wstawiamy ciasto do lodówki . Najlepiej na kilka godzin. Gotujemy galaretkę w 250 ml. wody , studzimy.Posłuży nam do obtoczenia truskawek. Truskawki do dekoracji płuczemy razem z szypułkami, osuszamy. Po zastygnięciu warstw , zdejmujemy z tortu obręcz .
Ubijamy chłodną śmietanę , dodajemy cukier puder z wanilią i śmietan fix. Tort pokrywamy bitą śmietaną. Truskawki kroimy na pół , zewnętrzną stronę smarujemy lekko tężejącą galaretką i rozkładamy je na około tortu. Na górę z truskawek pokrojonych w plasterki robimy kwiat. Tort schładzamy.