Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy w pełni , dziś proponuję tort owocowy. Taki prezent dla koleżanki Joli.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 906
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 906
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
1. Biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę. Kiedy masa będzie bardzo gęsta, dodajemy przesianą mąkę. Lekko mieszamy wszystkie składniki , na koniec wlewamy 1 łyżeczkę oleju. Wylewamy ciasto do przygotowanej tortownicy ( 21 cm.) Pieczemy w 180 C około 50-60 minut. Masa truskawkowa. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy. Opłukane truskawki blendujemy , po łyżce dodajemy serek truskawkowy , dokładnie mieszamy. Na koniec powoli wlewamy ostudzoną galaretkę. Masa kiwi. Obrane kiwi kroimy w drobną kosteczkę i kilka minut lekko dusimy , często mieszając. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę kiwi. Studzimy. 2. Biszkopt przecinamy na trzy części. Pierwszy płat biszkoptu lekko nasączamy ponczem z herbaty , cukru i cytryny. Zakładamy obręcz z tortownicy i nakładamy masę truskawkową. Mnie trochę zostało, to wykorzystałam do deseru. Nakładamy drugi blat ciasta , nasączamy i wykładamy masę z kiwi. Całość przykrywamy trzecim blatem , nasączamy i wstawiamy ciasto do lodówki . Najlepiej na kilka godzin. Gotujemy galaretkę w 250 ml. wody , studzimy.Posłuży nam do obtoczenia truskawek. Truskawki do dekoracji płuczemy razem z szypułkami, osuszamy. Po zastygnięciu warstw , zdejmujemy z tortu obręcz .
Ubijamy chłodną śmietanę , dodajemy cukier puder z wanilią i śmietan fix. Tort pokrywamy bitą śmietaną. Truskawki kroimy na pół , zewnętrzną stronę smarujemy lekko tężejącą galaretką i rozkładamy je na około tortu. Na górę z truskawek pokrojonych w plasterki robimy kwiat. Tort schładzamy.