Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort Dobosza znany również pod nazwą Tort Dobosa lub Tort Węgierski to jeden z najbardziej popularnych, a zarazem najefektowniejszych deserów. Przepis na ten przysmak pochodzi z 1885 roku od znanego cukiernika Józefa Dobosa, który zaprezentował ten spektakularny wypiek na wystawie cukierniczej. Tort chodź jest nieco czasochłonny to zdecydowanie warty włożonego wysiłku. Długo zachowuje świeżość, wygląd i smak. Można przechowywać go w lodówce nawet do tygodnia. Postawiony na stole z pewnością zwróci uwagę gości.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 974
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 500
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 473
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 974
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 500
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 473
Bardzo smaczne serowe ciasteczka. Robi się je z kilku składników, bardzo szyb...
Odsłon: 152
Składniki
Zaczynamy od przygotowania blatów ciasta. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka łączymy z cukrem i miksujemy, aż nabiorą objętości. Do ubitych żółtek z cukrem dodajemy stopniowo cały czas mieszając: mąkę pszenną, proszek do pieczenia i skrobię ziemniaczaną.
Do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia.
Ciasto dzielimy na 6 równych części.
Pierwszą część ciasta przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). W taki sam sposób postępujemy z pozostałą częścią ciasta. Powinniśmy uzyskać około 6 placków tej samej wielkości.
Przystępujemy do przygotowania masy budyniowej. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Półtorej szklanki mleka przelewamy do rondelka i zagotowujemy. Budyń czekoladowy rozpuszczamy w pozostałej części mleka (jeśli posiadamy budyń bez cukru, należy go dosłodzić 2-3 łyżkami cukru), dodajemy żółtko. Składniki mieszamy i przelewamy do gotującego się mleka. Zmniejszamy moc palnika. Masę budyniową energicznie mieszamy, aby się nam nie przypaliła. Na koniec do masy budyniowej dodajemy roztopioną czekoladę. Całość mieszamy do połączenia.
Gęsty budyń przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy mikserem na puch. Do ubitego masła dodajemy stopniowo przestudzony budyń. Składniki miksujemy do połączenia. Masę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Przystępujemy do przygotowania karmelu. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier. Składniki gotujemy i cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia się wszystkich kryształków. Na koniec dodajemy masło. Składniki podgrzewamy, mieszamy do momentu odparowania wody i uzyskania gęstego karmelu.
Jeszcze ciepły karmel rozsmarowujemy na jednym z blatów ciasta. Odstawiamy do wystudzenia. Przestudzony placek z karmelem kroimy na 4 części, każdą z części kroimy jeszcze na pół. Powinniśmy uzyskać 8 trójkątów podobnej wielkości.
Wyjmujemy krem z lodówki. Pierwszy blat ciast układamy na paterze. Smarujemy dwoma łyżkami kremu. W taki sam sposób postępujemy z kolejnymi blatami ciasta. Przełożony torcik smarujemy od góry i po bokach kremem. Pozostałą część kremu przekładamy do szprycy. Tort dekorujemy - tworzymy osiem paseczków z masy budyniowej, na których umocujemy kawałki ciasta pokrytego karmelem. Półokrągłe brzegi karmelowych trójkątów dekorujemy kremem. Tort Dobosza wykańczamy chrupiącymi kulkami czekoladowymi.