Popularne ciasto w formie eleganckiego tortu. Ciasto to można przygotować niewielkim kosztem jeśli użyjecie tak jak ja produktów z domowej spiżarni, jaj od kur z własnej hodowli oraz mleka, masła i śmietany zakupionych od rolnika. Dzięki takim sposobom możemy przygotować pyszny domowy tort nie nadwerężając domowego portfela.
Tort - Fale Dunaju
Składniki
- Składniki ciasta i kremu o temperaturze pokojowej
- Ciasto piekłam w 2 rantach cukierniczych o średnicy 20 cm umieszczonych na blasze wyłożonej folią aluminiową
- Ciasto:
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 380 g mąki pszennej typ 405
- 15 g proszku do pieczenia Bio
- 6 jajek
- łyżka soku cytrynowego
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 20 g kakao
- 20 ml mleka
- 400 g mrożonych wiśni
- Krem:
- 300 g masła
- 500 ml zagęszczonego słodzonego mleka(u mnie domowe)
- łyżka pasty waniliowej
- Dekoracja:
- 100 g gorzkiej czekolady minimum 60%
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- konfitura wiśniowa( u mnie domowa)
Składniki
- Składniki ciasta i kremu o temperaturze pokojowej
- Ciasto piekłam w 2 rantach cukierniczych o średnicy 20 cm umieszczonych na blasze wyłożonej folią aluminiową
- Ciasto:
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 380 g mąki pszennej typ 405
- 15 g proszku do pieczenia Bio
- 6 jajek
- łyżka soku cytrynowego
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 20 g kakao
- 20 ml mleka
- 400 g mrożonych wiśni
- Krem:
- 300 g masła
- 500 ml zagęszczonego słodzonego mleka(u mnie domowe)
- łyżka pasty waniliowej
- Dekoracja:
- 100 g gorzkiej czekolady minimum 60%
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- konfitura wiśniowa( u mnie domowa)

Etapy przygotowania
Przygotowanie ciasta: Masło miksujemy ręcznym mikserem do białości. Miksując na wolnych obrotach stopniowo dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Zwiększamy obroty i miksujemy do połączenia składników. Ciągle miksując dodajemy sok cytrynowy i po jednym jajku. Do puszystej masy stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. 1/3 ciasta przekładamy do drugiej miski. Dodajemy kakao, mleko i dokładnie mieszamy. Białe ciasto rozkładamy w dwóch rantach. Na jasną warstwę ciasta wykładamy ciasto kakaowe. Zamrożone wiśnie wciskamy w ciasto. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175°C i pieczemy około 35-40 minut. Upieczone ciasta studzimy na kratkach kuchennych.

Krem: Masło o temperaturze pokojowej miksujemy do białości. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy skondensowane mleko i pastę waniliową. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. 3łyżki kremu odkładamy do dekoracji. Możemy przełożyć do woreczka cukierniczego z założoną tylką 1 M

Składanie tortu: Tort składamy w rancie cukierniczym wyłożonym folią do rantów. Pierwsze ciasto umieszczamy w rancie i smarujemy połową kremu. Kładziemy drugie ciasto lekko dociskamy i smarujemy resztą kremu. Odstawiamy w chłodne miejsce. Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej śmietanki wkruszamy czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Wylewamy na wierzch tortu i widelcem robimy fale. Odstawiamy do zastygnięcia. Tort wyjmujemy z rantu i folii. Na torcie wyciskamy z odłożonego kremu rozetki. Na środku każdej rozetki kładziemy wisienkę.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 4001

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 194

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 503
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 4001

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 194

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 503



Składniki
- Składniki ciasta i kremu o temperaturze pokojowej
- Ciasto piekłam w 2 rantach cukierniczych o średnicy 20 cm umieszczonych na blasze wyłożonej folią aluminiową
- Ciasto:
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 380 g mąki pszennej typ 405
- 15 g proszku do pieczenia Bio
- 6 jajek
- łyżka soku cytrynowego
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 20 g kakao
- 20 ml mleka
- 400 g mrożonych wiśni
- Krem:
- 300 g masła
- 500 ml zagęszczonego słodzonego mleka(u mnie domowe)
- łyżka pasty waniliowej
- Dekoracja:
- 100 g gorzkiej czekolady minimum 60%
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- konfitura wiśniowa( u mnie domowa)
Przygotowanie ciasta: Masło miksujemy ręcznym mikserem do białości. Miksując na wolnych obrotach stopniowo dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Zwiększamy obroty i miksujemy do połączenia składników. Ciągle miksując dodajemy sok cytrynowy i po jednym jajku. Do puszystej masy stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. 1/3 ciasta przekładamy do drugiej miski. Dodajemy kakao, mleko i dokładnie mieszamy. Białe ciasto rozkładamy w dwóch rantach. Na jasną warstwę ciasta wykładamy ciasto kakaowe. Zamrożone wiśnie wciskamy w ciasto. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175°C i pieczemy około 35-40 minut. Upieczone ciasta studzimy na kratkach kuchennych.
Krem: Masło o temperaturze pokojowej miksujemy do białości. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy skondensowane mleko i pastę waniliową. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. 3łyżki kremu odkładamy do dekoracji. Możemy przełożyć do woreczka cukierniczego z założoną tylką 1 M
Składanie tortu: Tort składamy w rancie cukierniczym wyłożonym folią do rantów. Pierwsze ciasto umieszczamy w rancie i smarujemy połową kremu. Kładziemy drugie ciasto lekko dociskamy i smarujemy resztą kremu. Odstawiamy w chłodne miejsce. Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej śmietanki wkruszamy czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Wylewamy na wierzch tortu i widelcem robimy fale. Odstawiamy do zastygnięcia. Tort wyjmujemy z rantu i folii. Na torcie wyciskamy z odłożonego kremu rozetki. Na środku każdej rozetki kładziemy wisienkę.
Prezentuje się rewelacyjnie i pewnie tez tak smakuje:)
wooow! wygląda niesamowicie!
Piękny tort!
Wspaniały tort 👌super wykonanie i propozycja 👌gratuluje pomysłu 😊