Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne ciasto w formie eleganckiego tortu. Ciasto to można przygotować niewielkim kosztem jeśli użyjecie tak jak ja produktów z domowej spiżarni, jaj od kur z własnej hodowli oraz mleka, masła i śmietany zakupionych od rolnika. Dzięki takim sposobom możemy przygotować pyszny domowy tort nie nadwerężając domowego portfela.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 72
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2578
Polecam.
Odsłon: 470
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 690
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2006
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 72
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2578
Polecam.
Odsłon: 470
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 690
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2006
Składniki
Przygotowanie ciasta: Masło miksujemy ręcznym mikserem do białości. Miksując na wolnych obrotach stopniowo dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Zwiększamy obroty i miksujemy do połączenia składników. Ciągle miksując dodajemy sok cytrynowy i po jednym jajku. Do puszystej masy stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. 1/3 ciasta przekładamy do drugiej miski. Dodajemy kakao, mleko i dokładnie mieszamy. Białe ciasto rozkładamy w dwóch rantach. Na jasną warstwę ciasta wykładamy ciasto kakaowe. Zamrożone wiśnie wciskamy w ciasto. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175°C i pieczemy około 35-40 minut. Upieczone ciasta studzimy na kratkach kuchennych.
Krem: Masło o temperaturze pokojowej miksujemy do białości. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy skondensowane mleko i pastę waniliową. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. 3łyżki kremu odkładamy do dekoracji. Możemy przełożyć do woreczka cukierniczego z założoną tylką 1 M
Składanie tortu: Tort składamy w rancie cukierniczym wyłożonym folią do rantów. Pierwsze ciasto umieszczamy w rancie i smarujemy połową kremu. Kładziemy drugie ciasto lekko dociskamy i smarujemy resztą kremu. Odstawiamy w chłodne miejsce. Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej śmietanki wkruszamy czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Wylewamy na wierzch tortu i widelcem robimy fale. Odstawiamy do zastygnięcia. Tort wyjmujemy z rantu i folii. Na torcie wyciskamy z odłożonego kremu rozetki. Na środku każdej rozetki kładziemy wisienkę.