Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik na urodziny Wiktora:) wyszedł rewelacyjnie :) przyznam, był pracochłonny i czasochłonny ale efekt znakomity !
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 420
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6809
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242317
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 456
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 420
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6809
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242317
Składniki
Biszkopt: z 4 białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy 4 łyżki cukru. Do ubitych białek dodajemy po 4 żółtka ciągle miksując. Na końcu dodajemy przesianą mąkę - 4 łyżki z połową łyżeczki proszku do pieczenia. Smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną tortownice o średnicy 16 cm. Wlewamy ciasto pieczemy ok 50 minut w 160 st sprawdzamy patyczkiem żeby biszkopt był upieczony. Ostudzony przecinamy na 3 blaty. tak samo postępujemy z drugą połową składników.
Czekoladę rozpuszczamy z masłem na kąpieli wodnej. Gdy ostygnie ubijamy kremówkę dodając do niej po łyżce czekolady. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy śmietan fix.
każdy blat nasączamy np. ciepłą herbatą z cytryną i cukrem. przekładamy tort ciasto -krem-ciasto. i tak do wykończenia blatów pamiętając że tego u góry nie smarujemy kremem!
Przełożony tort ścinamy na kształt kopułki. Wkładamy do lodówki żeby się schłodził.
Ucieramy w tym czasie masło dodając po trochę cukru pudru i po łyżce mleka. Na końcu dodajemy barwnik. Kopułę obkładamy bardzo cienką warstwą kremu maślanego. Resztę kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy tort.
Uszy, oczy, brwi. łapki i nosek lepimy z masy cukrowej. Smacznego !