Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z suszonymi jabłkami, musem gruszkowym i pyszną waniliową śmietanką.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Tortownica 21 cm. Ciasto biszkoptowe. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia. Jabłka drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem. Dodać olej, przesianą wcześniej mąkę z kakao, jabłka i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 C przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Mus gruszkowy. Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10 -15 minut. Następnie wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i całość zblendować. Odstawić do delikatnego wystudzenia. Biszkopt przeciąć na pół. Do formy przełożyć jeden blat ciasta, wyłożyć ciepły mus gruszkowy, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu.
Krem śmietanowy. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i wanilią Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. Ciasto wyjąć z formy. Ubity krem wyłożyć na wierzch i boki ciasta. Udekorować kolorowymi suszonymi gruszkami.
Tort schłodzić w lodówce. Przepis na kolorowe suszone gruszki też znajdziecie w moich przepisach.