Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty, lekki i bajecznie biały. W sezonie letnim można udekorować świeżymi owocami.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5829
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 368
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5829
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 368
Składniki
Z cukru odsyp 0,25 , resztę wsyp do garnka, zalej wodą, postaw na ogniu, aż się rozpuści i powstanie syrop. Ubij białka i stopniowo, cały czas ubijając, dosypuj odsypany wcześniej cukier, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo dodawaj wrzący syrop, nadal intensywnie ubijając.
Na trzy wyłożone papierem spody form tortowych, rękawem cukierniczym nakładaj spiralnie krem, aż dno będzie całkiem zakryte. Włóż do rozgrzanego do 130 C piekarnika i piecz przy lekko uchylonych drzwiczkach 50 min. Wyjmij. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj cukier waniliowy. Bezowe placki przełóż bitą śmietaną i konfiturą (lub dżemem). Na wierzch i boki nałóż równomiernie bitą śmietanę. Udekoruj wiśniami z syropu.