Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty, lekki i bajecznie biały. W sezonie letnim można udekorować świeżymi owocami.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 135
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 135
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Składniki
Z cukru odsyp 0,25 , resztę wsyp do garnka, zalej wodą, postaw na ogniu, aż się rozpuści i powstanie syrop. Ubij białka i stopniowo, cały czas ubijając, dosypuj odsypany wcześniej cukier, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo dodawaj wrzący syrop, nadal intensywnie ubijając.
Na trzy wyłożone papierem spody form tortowych, rękawem cukierniczym nakładaj spiralnie krem, aż dno będzie całkiem zakryte. Włóż do rozgrzanego do 130 C piekarnika i piecz przy lekko uchylonych drzwiczkach 50 min. Wyjmij. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj cukier waniliowy. Bezowe placki przełóż bitą śmietaną i konfiturą (lub dżemem). Na wierzch i boki nałóż równomiernie bitą śmietanę. Udekoruj wiśniami z syropu.