Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3713
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3713
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 130
Składniki
Ciasto: wymieszaj mąkę, migdały i cukier puder. Dodaj masło, posiekaj. Dołóż żółtka, zagnieć ciasto. Schładzaj 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkuj, wylep tortownicę i upiecz na złoto w 180°C.
Nadzienie: jabłka obierz. Zetrzyj na tarce i podgrzej. Dodaj wszystkie cukry, wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują. Ostudź. Wymieszaj z pokrojoną brzoskwinią i kaszą.
Pozostałe ciasto rozwałkuj. Jabłka wyłóż na podpieczony spód. Przykryj plackiem. Piecz w 180°C przez 35-40 minut. Zdejmij obręcz i przestudź. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni.
Polewa: z cytryny wyciśnij sok, utrzyj z cukrem pudrem. Przygotowanym lukrem posmaruj ciasto. Od razu posyp płatkami migdałowymi, oprósz odrobiną cukru pudru albo cytrynowego.
Jabłka idealne na wypieki
Do wypieków z jabłkami najlepiej wybrać te z odmian kwaśnych lub słodko-kwaśnych, dobrze znoszących przechowywanie w chłodni. W sezonie zimowym polecamy zwłaszcza szarą renetę zawierającą dużo witaminy C lub antonówkę (jest mniej kwaskowa, ale idealna do szarlotki).
Kupując jabłka, zwróć uwagę, czy nie mają brązowych przebarwień – to może świadczyć, że zawierają szkodliwą substancję (patulinę), która przenika do miąższu.Źródło: Naj