Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort jabłkowy jest to moją kolejną propozycją na temat jabłek. Ciasto wpisuje się w styl tzw. „nagiego ciasta”. Łączy w sobie klasykę z nowoczesnością. Idealne na uroczystości rodzinne.
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 82
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 154
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 82
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 154
Składniki
Dżem jabłkowy przygotowujemy dzień wcześniej. jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy żelfix oraz wodę. Mieszamy do rozpuszczenia się proszku przez 3 minuty. Dodajemy cukier. Ponownie zagotowujemy. Od momentu zagotowania mieszamy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy do momentu zniknięcia piany. Przelewamy do słoika. Odwracamy do góry wiekiem. Studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki na noc. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puch.. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy miód i jogurt. Ucieramy, aż uzyskamy jednolitą masę. Ubijamy białka. Dodajemy je do ciasta. Mieszamy. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 30-45 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 3 części. Pokrojone ciasto przekładamy jabłkami. Śmietanę wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy cukier i śmietanfix. Miksujemy kilka minut. Ubitą śmietaną obtaczamy tort lub używamy szprycy cukierniczej. Posypujemy cynamonem