Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort został przełożony powidłem oraz bitą śmietaną. Grzywa jednorożca została zrobiona z kremu maślanego, natomiast róg i uszka z masy piankowej. Taki tort na pewno będzie zaskoczeniem i posmakuje każdemu. Jego wygląd na pewno przyciągnie uwagę, a uśmiech solenizanta będzie niezapomniany.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118047
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8386
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3111
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2112
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118047
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8386
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3111
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2112
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1532
Składniki
1. Biszkopt: najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Tak samo pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia.
2. Oczy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i na papierze do pieczenia rysujemy oczy. Oczy odkładamy do zastygnięcia.
3. Masa piankowa: Pianki wraz z gorącą wodą i połową cukru pudru rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Dodajemy pozostałą część cukru pudru i mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy. Masa na początku będzie klejąca, ale podczas studzenia stanie się bardziej plastyczna. Podczas formowania do podsypywania używamy mąki ziemniaczanej. Z masy formujemy uszy i róg. Jeden patyczek do szaszłyków przecinamy na pół i uszy oraz róg nabijamy właśnie na patyczki.
4. Krem: Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Galaretkę studzimy. Lekko tężejącą stopniowo wlewamy do bitej śmietany przy tym ubijając.
5. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Część kremu odkładamy. Resztę mieszamy z barwnikami. Kolorowe kremy przekładamy do rękawów cukierniczych z ozdobnymi końcówkami i wkładamy na 2 minutki do lodówki.
6. Składanie: Biszkopty smarujemy powidłem, a następnie przekładamy kremem. Boki Tortu smarujemy kremem maślanym. Z kolorowego kremu maślanego wyciskamy za pomocą rękawów cukierniczych grzywę jednorożca. Nakładamy oczy z czekolady. Na koniec wbijamy róg i uszy.
7. Gotowe! Smacznego!