Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Tort jednorożec (bez masy cukrowej)
  • Ciasta
  • Przepis na

Tort jednorożec (bez masy cukrowej)

12.03.2018 Odsłon: 8420
5.0 (16 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
kolorowyprzepisownik
kolorowyprzepisownik

Tort, który nie wymaga wielu umiejętności, by efekt był zadowalający - jestem tego przykładem ;) prawdziwe dekoratorskie antytalencie, a wyszedł całkiem całkiem ;) starałam się jak najlepiej opisać wykonanie.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 713

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 2860

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 838

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 565

do 30 min 30 min
8
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 345

do 15 min 15 min
3
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3527

do 15 min 15 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 713

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 2860

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 838

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 565

do 30 min 30 min
8
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 345

do 15 min 15 min
3
Justi3011
Justi3011
Dania główne

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Dania główne Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony

Odsłon: 3527

do 15 min 15 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Tort jednorożec (bez masy cukrowej)
Autor:
kolorowyprzepisownik
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Jajko 7 szt.
  • mąka pszenna Typ 500 1 szkl.
  • Mąka ziemniaczana 1/4 szkl.
  • Cukier 3/4 szkl.
  • Krem różowy:
  • śmietanka 36% 600 g
  • Mascarpone 500 g
  • Cukier 2/3 szkl.
  • galaretka owoce leśne (lub inna w podobnym kolorze)
  • Krem do barwników:
  • śmietanka 36% 200 g
  • Cukier 1/4 szkl.
  • aromat pomarańczowy
  • barwniki spożywcze (czerwony i niebieski)
  • Poncz:
  • Woda 250-300 ml
  • Cukier 2 łyżki
  • Sok z cytryny
  • Ozdoby z pianek marschmallow:
  • pianka jojo marshmallow 80 g
  • Cukier puder 200 g
  • woda 2 łyżki
  • patyk do szaszłyków, wykałaczki
  • Mąka ziemniaczana opcjonalnie
  • Dodatkowo (ale nie obowiązkowo):
  • czekolada
  • perełki cukrowe
  • sprey perłowy z brokatem
Sposób przygotowania:
1

Biszkopt: Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy je na sztywną pianę – uwaga, łatwo przebić. Do ubitych stopniowo dodajemy cukier – małymi porcjami po 1-2 łyżki, nie przerywając miksowania aż do wyczerpania składnika. Całość ubijamy do momentu, aż cukier będzie całkiem się rozpuści. Wtedy, również miksując - na najniższych obrotach, dodawaj po jednym żółtku, miksuj tylko do połączenia składników. Odstaw mikser. Obie mąki przesiej do drugiej miski. Do ubitej masy wsypuj porcjami – po 1-1,5 łyżki i po każdej porcji wmieszaj mąkę szpatułką lub drewnianą łyżką. Nie można dodać mąki na raz! Ponownie postępuj tak aż do wyczerpania składników – mieszają ruchami od dołu do góry, by cały czas napowietrzać mas, to ważne. Przygotuj tortownicę – na dno połóż krążek papieru do pieczenia (możesz go posmarować masłem, ja tak zrobiłam pierwszy raz), boków niczym nie smaruj. Masę delikatnie przelej do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, bez termoobiegu. Piecz 35-40 minut. Ja nad biszkopt wstawiam zawsze pustą blachę z piekarnika, by się nadmiernie nie zrumienił z wierzchu. Jeśli pieczesz w metalowej lub 100 % silikonowej tortownicy, to od razu po wyjęciu blaszkę z gotowym biszkoptem upuść na blat z około 30 cm. To zapobiega opadaniu. Ja tego nie mogłam zrobić, bo użyłam tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem.

2

Krem różowy: Bardzo zimną śmietanę ubij z cukrem na sztywno. Połącz z mascarpone. Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, przestudź. Zimną, ale płynną galaretkę wlewaj do masy, cały czas miksując i dobrze połącz całość.

3

Krem do barwników: Śmietanę ubij tak samo jak przy różowym kremie. Ale można też od razu w misce umieścić mascarpone ze śmietaną i cukrem i wszystko razem miksować do uzyskania gęstego kremu (tak zrobiłam, bo szybciej). Dodaj aromat i zmiksuj. Krem podziel na 3 części – ja zrobiłam różne porcje. Największą wymieszałam z barwnikiem niebieskim, mniejszą z odrobiną czerwonego, by uzyskać różowy kolor (wyraźniejszy od tego z galaretką, bo tamtego mi zostało około 2-3 łyżki), a najmniejszą porcję zostawiłam białą. Z barwnikami mieszałam masę nieregularnie tworząc esy-floresy-aby uzyskać a’la tęczowy efekt.

4

Ozdoby z pianek marshmallow: Pianki wrzuć do miski i umieść nad kąpielą wodną. Wlej 2 łyżki gorącej wody i dodaj połowę cukru pudru. Podgrzewając mieszaj cały czas całość, aż pianki się rozpuszczą. Zestaw miskę z kąpieli, dodaj resztę cukru pudru i mieszaj, aż całość dobrze się połączy. Masa będzie się bardzo kleić, ale w miarę procesu studzenia będzie gęstnieć i nabierać plastyczności – jak plastelina. Masę z pianek podziel na 3 części. Dwie jednakowej wielkości – uformuj z nich uszy jednorożca, nabij każde ucho na wykałaczkę i odłóż (np. na talerz, ale ja odłożyłam na folię położoną na otwartej książce, aby na pewno zachowały swój lekko zaokrąglony kształt i schowałam do lodówki na czas dekoracji tortu). Z reszty masy zrób wałek w kształcie stożka (w razie potrzeby możesz podsypać lekko mąką ziemniaczaną, ale jeśli się na to decydujesz to nie za dużo, bo z plastycznej masy zrobi się za sucha i nie będzie efektownie wyglądać). Zaczynając od cieńszego końca owijaj stożek na patyczku do szaszłyków, formując róg jednorożca. Ja potem trochę skróciłam patyczek, bo na czas dekoracji tortu patyczek z rogiem wbiłam w… jabłko, by na pewno nie stracił kształtu (bałam się, że jak położę na talerzu to się spłaszczy) i schowałam do lodówki.

5

Wykonanie: Biszkopt przekrój na 4 lub 5 blatów (u mnie 4). Pierwszy blat nasącz ponczem, posmaruj różowym kremem, połóż kolejny blat i ponownie nasącz ponczem. Powtarzaj czynności do położenia ostatniego blatu. Wtedy wstaw tort do lodówki na minimum pół godziny, a najlepiej godzinę. Schłodzony pokryj na górze cienką warstwą białego kremu. Jeśli chcesz zrobić taki jak mój – masą z dodatkiem galaretki obłóż tort cienką warstwą dookoła, nie musi być dokładnie, chodzi o to, by krem lepiej się przyklejał i nie było prześwitów biszkoptu. Resztę nałóż do worka cukierniczego z końcówką nieduża gwiazdka i dekoruj raz przy razie wyciskając porcję masy (rób rzędy wokół całego tortu). Oczywiście możesz całą masę nałożyć równomiernie i gładko na całe boki – tak chciałam zrobić, ale bez długiej szpatułki nie byłam w stanie zrobić tego ładnie i równo. Wcale nad tym nie ubolewam, bo tak wyszło oryginalnie i też fajnie! Przygotowane wcześniej uszy i róg wbij na górze tortu – róg nieco wysuń do przodu, uszy trochę z tyłu. Do worka cukierniczego z końcówką duża gwiazdką przełóż niebieską masę z odrobiną białej i różowej. Wyciskaj “rozetki” – jeśli większe, wyciskaj odwrotnie do ruchu wskazówek zegara. Jeśli mniejsze, po prostu wyciskaj, minimalnie podnosząc worek z tylką do góry. Udekoruj tak całą górę lub tylko jej część – tu jest całkiem spore pole do popisu, dzięki czemu każdy jednorożec będzie unikatowy! Po bokach tortu również wyciskaj, by powstała grzywa jednorożca. Możesz też zrobić większe “kółko” na środku, powyżej oczu – też się o to pokusiłam, bo podoba mi się taki efekt.

6

Końcowa dekoracja: 1-2 kostki czekolady (obojętnie czy gorzka czy mleczna) rozpuść w kąpieli wodnej. Wlej do worka z malutką, okrągłą końcówką (jak nie masz to zrób minimalny otworek w worku i poradzisz sobie bez takiej tylki). Narysuj na folii oczy jednorożca. Ja wcześniej narysowałam je na kartce, którą włożyłam do koszulki na dokumenty. Dzięki temu wyszło w miarę symetrycznie. Folię z oczami wstaw do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła. Oczy najlepiej przyklej do tortu przed podaniem. Na kilka z kolorowych "gwiazdek"/"rozetek" nałożyłam cukrowe perełki. Oprócz tego popsikałam róg, uszy i trochę kremowej dekoracji spreyem jadalnym, co dodało całości blasku - jak nie masz, to pomiń.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki