Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort urodzinowy dla dziecka. Tort przedstawia jeżyka w lesie. Tort zrobiłam dla maluszka w rodzinie.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 302
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2245
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2836
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 630
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 302
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2245
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2836
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 630
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec dodać posypkę czekoladową i delikatnie wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć sokiem.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem, jogurtem i fixem. Potem dodać frużelinę i zmiksować.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem.
krem 2- Postąpić jak z poprzednim z tym, że po żelatynie, dodać startą czekoladę i wymieszać łopatką. Wyłożyć do tortownicy. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i schłodzić tort kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Tort przenieść na tacę.
Pościnać boki, nadając formę owalną. Zrobić miejsce na pyszczek, bo z tych ścinków będzie formowany pyszczek.
tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować cały tort, dodatkowo przykleić tym kremem, obcięte kawałki tortu na pyszczek.
ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na kawałki i zafarbować, jadalnym barwnikiem.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym. Brać po kawałku masy i formować różne ozdoby.
Tort udekorować ozdobami, pestki dyni powkładać jako kolce. Tort przetrzymywać w lodówce.