Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, dzięki jogurtowi lekki tort, delikatnie cytrynowy, nie przesłodzony
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 172
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 168
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 439
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 107
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 172
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 168
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 439
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 107
Składniki
Biszkopt: (przygotowuję zawsze dzień przed przygotowaniem tortu) Białka należy ubić na sztywną pianę, ciągle ucierając dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać żółtka i dalej miksować do uzyskania jasnej, puszystej masy. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać. Piec przez około 40 minut w temp. 165 stopni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Na drugi dzień (biszkopt będzie się łatwiej kroił) biszkopt przekroić w poziomie dwa razy. Krem jogurtowo - śmietankowy: Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować) i odstawić na około 10 minut do przestygnięcia. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (mrożone należy wcześniej rozmrozić) Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu, wymieszac i całość przełożyć do reszty jogurtu, dokładnie wymieszać. Następnie jogurt wlać do śmietanki, wymieszać delikatnie szpatułką. Masę jogurtowo- śmietanową podzielić na dwie części. Do jednej dodać banany, a do drugiej pokrojone i rozgniecione truskawki. Poncz do nasączenia: wszystkie składniki wymieszać. Na patere lub talerz połozyć jeden blat biszkoptu i zamknąć na nim obęcz tortownicy, biszkopt nasączyć go 1/3 ponczu, wyłożyć część kremu i delikatnie powciskać połowę truskawek, na to położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wyłozyć kolejną część kremu i resztę truskawek, przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć resztą ponczu i cienką warstwą kremu. Całość wstawić do lodówki na 2 godz. Zdjąć obręcz. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Posmarować boki oraz wierzch bitą śmietaną. Pozostałą bitą śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką i dowolnie udekorować (użyłam końcówki Wilton 1M, wycisnęłam rozetki i ozdobiłam malinami. Środek tortu udekorowałam resztą kremu i drażetkami. Tort podawać dobrze schłodzony. Smacznego :-)