Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny kajmakowy tort idealny będzie na jakąś uroczystość.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4692
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34350
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2047
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113733
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4692
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34350
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2047
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113733
Składniki
1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy. 2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. 3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. 4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut. 6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. 7. Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt jasny, a z kolei kakaowy biszkopt robimy tak samo tylko, że dodajemy kakao.
8. Z kolei przygotowujemy krem: budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczone budynie. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budynie studzimy. Kolejno ucieramy margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i chwilkę ucieramy. Dodajemy stopniowo zimny budyń (ten co wcześniej przygotowaliśmy) i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec po łyżce kajmaku dodajemy do masy i ucieramy.
9. Krążki biszkoptu przekładamy kremem. Trochę kremu zostawiamy na boki i nim je smarujemy. 10. Następnie czekoladę wraz z kajmakiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak się wszystko nam ładnie rozpuści to smarujemy nią wierzch tortu.
11. Czekoladę białą ścieramy i obtaczamy/posypujemy nią boki tortu. 12. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. 13. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego!