Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, duży tort na każdą okazję
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 153
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2410
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 6905
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 140
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 153
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2410
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 6905
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 140
Składniki
Biszkopt jasny: Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszysty krem. Do ubitych jajek stopniowo dosypujemy przesianą mąkę tortową i bardzo delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Dno średniej tortownicy smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia (boków nie smarujemy). Gotowe ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 35 minut (aż wierzch się ładnie zrumieni). Upieczony biszkopt zostawiamy w formie do przestygnięcia na około 10 minut, a po wystudzeniu delikatnie oddzielamy go od formy nożykiem i wykładamy spodem do góry na czystą ściereczką, zdejmujemy papier do pieczenia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Rada: Wszystkie składniki do wykonania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Biszkopt można upiec dzień przed robieniem tortu.
Biszkopt ciemny (kakaowy) Postępujemy tak samo jak wyżej, tylko razem z mąką wsypujemy 3 łyżki kakao oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Rada: Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu jasnego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.
Krem: Wszystkie składniki (3 żółtka, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki mleka) ubijamy dokładnie mikserem na parze aż dwukrotnie zwiększą swoją objętość (mniejszy garnek z masą wkładamy do dużego z gotującą się wodą). Odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce ucieramy 2 kostki masła razem z kostką margaryny i dodajemy po łyżce przestudzonej masy. Całość miksujemy, aż masa będzie bardzo puszysta. Dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy śmietankową, a do drugiej wsypujemy 3 łyżki kakao (im lepsze kakao, tym ciemniejsza masa).
Poncz: Do 300ml gorącej wody dodajemy cukier i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy aż składniki się rozpuszczą a później studzimy.
Składanie tortu: Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy ponczem według uznania i smarujemy częścią masy (wcześniej dzielimy masę na tyle części na ile pokroimy biszkopt, musimy pamiętać również o boczkach). Przykrywamy drugim krążkiem i ponownie nasączamy. Czynność powtarzamy. Na koniec smarujemy boki i górę tortu i dokładnie wyrównujemy.
Cały tort polewamy polewą czekoladową i resztą masy dowolnie dekorujemy. Ja oprócz masy obsypałam swój tort gotowymi czekoladowymi serduszkami. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Polewa czekoladowa: 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody wkładamy do małego garnka i gotujemy około 5 minut mieszając od czasu do czasu aż polewa lekko zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodajemy kilka kropel cytryny, aby polewa pięknie błyszczała.