Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort wykonany z biszkoptu kakaowego, przełożony kremem o smaku tiramisu i waniliowym, mocno nasączony.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 64
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1331
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 269
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 54
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 64
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1331
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 269
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 54
Składniki
Wykonanie biszkoptu: Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakaem i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Wykonanie kremów: Każde opakowanie kremu wsypujemy do oddzielnych miseczek. Do każdego z kremów dodajemy tyle mleka ile jest w podane w przepisie na opakowaniu (250 ml na opakowanie), miksujemy. Po zmiksowaniu na gęstą masę dodajemy do każdego kremu po 10 dag miękkiego masła i dalej miksujemy do połączenia się składników. Zrobione kremy wstawiamy do lodówki.
Wykonanie tortu: Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskim talerzu, nasączamy go 250 ml herbaty z sokiem cytryny, smarujemy go powidłami śliwkowymi i na posmarowany powidłami biszkopt nakładamy warstwę kremu o smaku tiramisu. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go również herbatą z sokiem cytryny oraz nakładamy krem o smaku waniliowym, krem równamy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu z którym robimy tak samo jak przy poprzednich. Górę i boki tortu robimy z kremu o smaku waniliowym. Tort dekorujemy według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować. Smacznego!!!