Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znane ciasto w moim wydaniu jako tort :)
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 676
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 676
Składniki
Każdą z kolorowych galaretek przygotować wg przepisu na opakowaniu,przelać do płaskich naczynek i włożyć do lodówki by stężały. Biszkopt podstawowy: Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym,dodać olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać żółtka i mąkę-krótko zmiksować Do drugiej dodać kakao-krótko zmiksować Do trzeciej dodać kisiel-krótko zmiksować Do czwartej dodać mak i wymieszać. Na środek tortownicy wylewać kolejno po dwie łyżki ciasta:Żółte,na jego środek kakaowe,na środek kakaowego kisielowe a na środek kisielowego makowe (jak przy cieście zebra) i tak do wykorzystania całego ciasta. Piec w temp 180 st ok 45 min (w zależności od piekarnika) do "suchego patyczka" Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Każdą z kolorowych galaretek pokroić w kostkę. Galaretki krystaliczne rozpuścić w ok 300 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia a następnie zmiksować z serem.Do masy serowej dodać kolorowe kostki galaretek,wymieszać i odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia a następnie wylać masę na spód ciasta i przykryć drugim blatem lekko dociskając.Wstawić do lodówki by dobrze stężało. Po tym czasie ubić śmietankę na sztywno i dodając po trochu serek mascarpone połączyć go ze śmietaną oraz dosłodzić cukrem pudrem według uznania. Masą obłożyć dokładnie torcik,wyrównać i ozdobić startą czekoladą. (Ja starłam czekoladę gorzką i białą,połączyłam i obłożyłam boki torcika a na wierzchu posypałam odrobiną kakao i zrobiłam czekoladową dekorację: stopiłam trochę czekolady gorzkiej i troszkę białej a następnie na papier do pieczenia wylałam czekoladę gorzką robiąc kółko,na to ze szprycy wylałam dookoła paseczek czekolady białej,przeciągnęłam ostrzem noża tworząc szpikulce,włożyłam do lodówki do stężenia a następnie każdego "kleksa" złamałam na połowę. Smacznego:)