Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort kanapkowy to danie tradycyjne dla kuchni skandynawskiej. W Szwecji robiony jest na różne święta i okazje. Nie jest popularny w Polsce a wielka szkoda. To bardzo smaczne wydanie tortu, można go zjeść nie tylko podczas spotkania a na śniadanie, obiad czy kolację, jeśli zostanie oczywiście Pomysł i sposób wykonania podsunęli mi moi przyjaciele ze Szwecji, oni robią go bardzo często. To już mój drugi tort kanapkowy na blogu i nie ostatni, rodzą się pomysły i dostaję nowe wytyczne jak go przygotować
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 31
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 79
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 33
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 39
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 28
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 31
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 79
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 33
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 39
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 28
Składniki
Kromki chleba tostowego okroiłam ze skórek. Ułożyłam pierwszą warstwę pieczywa na desce 2 kromki na szerokość i 3 kromki na długość. Posmarowałam pastą zrobioną z pasztetu: * pasztet drobiowy 25 dkg * 4 korniszony (średniej wielkości) * 1 łyżka majonezu * 1 łyżka śmietany Pasztet rozdrobiłam widelcem, dodałam pokrojone drobno korniszony, majonez i śmietanę.
Przykryłam drugą warstwą pieczywa i posmarowałam pastą zrobioną z szynki. * szynka 20 dkg * majonez Szynkę pokroiłam w drobną kostkę i wymieszałam z majonezem ok. 1-2 łyżek. Posmarowałam następne blaty z pieczywa.
Następna warstwa to z pasty jajecznej. * 4 jajka ugotowanych na twardo * 2-3 łyżki majonezu * szczypiorek 2-3 łyżki * sól, pieprz Jajka posiekałam bardzo drobno, dodałam posiekany szczypiorek, majonez i przyprawiłam do smaku. Taką pastą posmarowałam następny blat. Tak przełożony tort posmarowałam majonezem wymieszanym z serkiem śmietankowym. Majonezu dodałam tyle ile było serka. Boki obłożyłam plastrami żółtego sera i ogórkiem pokrojonym w plasterki. Górę przyozdobiłam ogórkiem papryką, rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi, żółtym serem zwiniętym w różyczki i kiełkami.
Odstawiłam do stężenia do lodówki na kilka godzin. Notatki: * serek almette o dowolnym smaku, ja miałam śmietankowy i ze szczypiorkiem, wymieszałam je razem z majonezem * z tych składników wyszło mi 3 różne masy i 4 warstwy pieczywa w torcie