Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie tylko będzie miał on dobry smak, ale również doda energii, niczym kubek kawy.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27556
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27556
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Składniki
Żółtka i oba rodzaje cukru utrzeć na puszystą pianę. Dodać wodę i dalej ucierać, aż masa będzie bardzo puszysta. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, po czym stopniowo – po jednej łyżce – dodawać do masy żółtkowej.
Razem z mąką pszenną dodawać po 1 łyżce mąki ziemniaczanej. Wszystko wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli przed ubijaniem, po czym dodać do ciasta. Wymieszać całość przy pomocy łyżki. Powoli i delikatnie, ponieważ ciasto biszkoptowe nie lubi pośpiechu. Przygotowaną masę przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 175 st. Celsjusza, na 50 minut.
Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie podzielić dużym nożem na trzy części o równej grubości. Dolną można nasączyć olejkiem rumowym – nie jest to konieczność, nie każdy lubi rum – a środkową 2-4 łyżkami mocnej kawy.
Wodę i kawę zaparzyć. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, proszek budyniowy i dolać kawę, uważając żeby nie wpadły do mieszanki żadne fusy. Wymieszać, po czym przelać całość do garnka i zagotować masę budyniową tak, aby zgęstniała. Odstawić budyń do ostygnięcia i w tym czasie utrzeć masło. Dodać do niego budyń i dokładnie wymieszać. Można mikserem, na małych obrotach. Kremem posmarować dolną warstwę ciasta, nałożyć środkowy krążek, znów posmarować kremem i nałożyć ostatni biszkopt, po czym zużyć krem do ozdobienia wierzchu. Na samym końcu, prosto na tort zetrzeć białą czekoladę. Gotowe.