Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort wygląda i smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Składniki
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia CIASTO JASNE Białka oddzielamy od żołtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel. Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę .Wszystko ucieramy i dodajemy ubite białka. Całość delikatnie mieszamy.Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy około 30 min w temp 180 stopni do suchego patyczka .Studzimy i kroimy na dwa równe spody o takiej samej wysokości.
CIASTO CIEMNE Białka oddzielamy od żołtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel. Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kakao oraz olej i wodę .Wszystko ucieramy i dodajemy ubite białka. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy około 30 min w temp 180 stopni do suchego patyczka .Studzimy i kroimy na dwa równe spody o takiej samej wysokości jak spody jasne.
KREM 750 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy kawę i zagotowujemy. W 250 ml mleka mieszamy cukier oraz budynie. Całość wylewamy na gotujące się mleko z kawą .mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy i dodajemy stopniowo kawowy budyń wciąż miksując.
SŁONECZNIK Wszystkie składniki oprócz słonecznika podgrzewamy w rondelku, gdy masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą się dodajemy słonecznik-mieszamy. Następnie słonecznik wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w temperaturze 200 stopni na zloty kolor.Gdy słonecznik jest zloty wyciągamy go z piekarnika i studzimy, wtedy stwardnieje. Gdy słonecznik będzie zimny należy do połamać i pokruszyć na małe kawałeczki, można to zrobić w malakserze, lub wałkiem :-)
W każdym spodzie musimy wyciąć po 3 nachodzące na siebie okręgi .Odległości między nimi powinny być podobne by tort wyeszdł równy. Ja do wycięcia kół wykorzystałam talerzyk,wieczko i kieliszek.
Po wycięciu kół zamieniamy je miejscami naprzemiennie tak by każdy spód miał dwa kolory jasny,ciemny,jasny i środek ciemny i na odwrót.
Każdy spód ponczujemy i cienko smarujemy kremem. Gdy na dole jest spód zaczynający sie od ciemnego koloru na nim kładziemy ten zaczynający sie od jasnego.
Tort smarujemy dookoła kremem i obtaczamy boki słonecznikiem
Dekorujemy według własnej inwencji :)
Po przekrojeniu tort zachwyca pięknym wzorem szachownicy. Jest wilgotny,kawowy z cudowną nutką prażonego słonecznika :)
:)