Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort kawowy z orzechami w karmelu"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Najpierw przygotuj orzechy. W rondlu cukier rozpuść tak, aby powstał jasny karmel, a następnie zalej go 100 ml wrzącej wody. Dodaj całe orzechy i gotuj wszystko do momentu, aż zmiękną. Odłóż je, aby wystygły.
Teraz zrób ciasto. Całe jajka oraz cukier ubij na pianę. Stopniowo dodawaj olej. Przesianą mąkę wymieszaj ze zmielonymi drobno orzechami i powoli wmieszaj do piany z jajek. Powstałe ciasto wlej do niezbyt dużej, wysmarowanej okrągłej formy. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 165°C przez ok. 45 minut.
Mleko zagotuj, po chwili dodaj kawę rozpuszczalną oraz budyń w proszku. Wszystkie rozpuść i gotuj na małym ogniu przez ok. cztery minuty. Zdejmij z gazu, dodaj cukier i ubijaj, aż masa budyniowa ostygnie. Na koniec dołóż jeszcze masło w kawałkach. Poczekaj chwilę, aż wszystko się rozpuści.
Wystudzone ciasto przetnij poziomo na trzy części. Każdą przełóż ubitym, schłodzonym kremem. W trakcie przekładania wszystkie płaty ciasta posyp karmelizowanymi orzechami. Wierzch tortu udekoruj rozetkami z kremu i posyp kakao.
Czas przygotowania: 85 minut
Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 375 kcalŹródło: Na żywo