Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort kokosowo-czereśniowy"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1488
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1697
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 62
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1488
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1697
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 62
Składniki
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i ponownie ubij. Następnie dodawaj porcjami przesianą mąkę, dosypuj wiórki kokosowe, a na koniec dodaj olej. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Piecz około 40 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku – w temperaturze 160°C. Po upieczeniu pozostaw w formie do zupełnego ostygnięcia. Potem wyjmij i przekrój ciasto poziomo na dwa blaty.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem. Schładzaj go, stale mieszając. Następnie ucieraj budyń mikserem, dodając powoli likier i pokrojone miękkie masło. Powstały krem odstaw w chłodne miejsce.
Pierwszy blat ciasta posmaruj 1/3 kremu i rozłóż na nim połowę umytych, pozbawionych pestek czereśni. Przykryj drugim blatem ciasta i posmaruj taką samą porcją kremu. Poukładaj resztę czereśni, po czym wstaw tort do lodówki.
Gdy tort stężeje, uformuj wokół ciasta kołnierz z folii aluminiowej i zalej czereśnie chłodną, ale wciąż płynną galaretką. Odstaw w chłodne miejsce do stężenia, potem zdejmij folię, posmaruj boki pozostałym kremem i posyp wiórkami kokosowymi.
<strong>: 90 minut Porcja: 405 kilokalorii</strong>
W wersji dla dorosłych tort możesz nasączyć sokiem owocowym połączonym z likierem.Źródło: Świat i Ludzie