Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na ten tort przyszedł tuż przed moimi urodzinami, a że jednym z moich ulubionych bakalii są wiórki kokosowe postanowiłam je wykorzystać. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Tort zniknął w 2 dni. Mam na dzieje, że u was zrobi furorę tak jak w moim domu.
Składniki
Robimy ciasto. Jajka ucieramy z cukrem, dosypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz kakałem. Ciasto wylewamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem oraz obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 175-180 stopniach do suchego patyczka(ok. 40 minut). Studzimy. Przygotowujemy krem. Z litra mleka odlewamy 250 ml. Mieszamy budynie z odlanym mlekiem. 500 ml zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniowego. Gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z ostudzonym budyniem. Dodajemy wiórki kokosowe(możemy je zmielić jeśli nie chcemy). Biszkopt przecinamy na 3 części. Nasączamy pierwszy blat oraz przekładamy masą. Tak postępujemy z kolejnymi blatami, aż do skączenia kremu. Na wierzch rozwałkowujemy masę marcepanową. Aby rozwałkować marcepan podsypujemy cukrem pudrem na stolnicy. Nakładamy na tort masę marcepanową.