Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort malinowo-makowy z nalewką"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11407
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9961
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11407
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9961
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Blaty: masło utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę, a potem z kolejno wbijanymi jajkami. Gdy wszystkie jajka dobrze połączą się z masą maślaną, wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wlej maślankę. Ciasto szybko wymieszaj mikserem.
Tortownicę (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 45 minut. Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z tortownicy i odłóż do wystudzenia.
Przełożenie: żelatynę wymieszaj z niewielką ilością wody, odstaw, aby spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno.
Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Konfiturę mocno podgrzej, rozpuść w niej 1/3 żelatyny. Ciasto rozetnij na 2 blaty. Skrop je nalewką malinową.
Na spodnim blacie rozsmaruj 2/3 masy malinowej. Pozostałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj ze śmietaną i masą serową. Do tężejącego kremu domieszaj mak. Na masie malinowej rozsmaruj 2/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Posmaruj resztą konfitury i kremu.
Marcepan rozwałkuj, nałóż na ciasto. Lekko dociśnij. Schładzaj 5 godzin. Jeśli chcesz podkreślić świąteczny charakter ciasta, tort możesz udekorować mikołajem i prezentami z marcepana.
ok. 1 godziny i 45 minut. Chłodzenie tortu 5 godzin. 1 porcja 680 kcalŹródło: Tina